Digitálna transformácia a využívanie AI v podnikoch: vybrané výsledky výskumu - Andrejovský, Pavol, 1975-
Malé a stredné podniky (MSP) predstavujú hnaciu silu každej vyspelej ekonomiky. Ich inherentná flexibilita, schopnosť vytvárať významné pracovné miesta a inovatívny potenciál im umožňujú významne prispievať k rozvoju a konkurencieschopnosti národných aj európskych ekonomík. Dokument skúma podnikateľské prostredie v Európskej únii (EÚ), pričom sa zameriava najmä na potenciál zavádzania umelej inteligencie (AI) a jej strategickú implementáciu v podnikoch so sídlom v EÚ. Autori zdôrazňujú prepojenosť vybraných výskumných problémov a analyzujú údaje získané z Eurostatu, s využitím Indexu zavádzania AI na uľahčenie komparatívnej analýzy vo vybraných krajinách. Strategická implementácia informačných technológií (IT) predstavuje nielen významné riziká pre MSP, ale čo je dôležitejšie, je kľúčový determinant prosperity a udržateľného rozvoja. Akademická a vedecká literatúra potvrdzuje, že digitálne technológie slúžia ako primárny faktor pri zvyšovaní konkurencieschopnosti a urýchľovaní rastu v dynamickom podnikateľskom prostredí.