Media, Metaphor, and Migration: Securitisation Discourses in Slovakia and Hungary - Pavlíková, Bianka, 1999-
Príspevok skúma metaforické rámcovanie migrácie v slovenskom a maďarskom politickom a mediálnom diskurze v rokoch 2015 až 2024, so zameraním na to, ako metafory prispievajú k procesom sekuritizácie a budovaniu národnej identity. Na základe korpusu dvadsiatich textov (10 zo Slovenska a 10 z Maďarska) pozostávajúcich z politických prejavov, tlačových správ a novinárskych komentárov, príspevok kombinuje kritickú diskurzívnu analýzu s teóriou konceptuálnych metafor. Analýza ukazuje, že slovenský diskurz sa pohybuje medzi humanitárnym a regulačným rámcom, pričom používa metafory toku, cesty a ochrany, ktoré vyvolávajú empatiu aj kontrolu. Naopak, maďarský diskurz je silne dominovaný militarizovanými a patogénnymi metaforami, ktoré zobrazujú migráciu ako inváziu, hrozbu alebo nákazu, čím legitimizujú exkluzívnu a bezpečnostnú politiku. V oboch kontextoch metafory fungujú nielen ako štýlové prostriedky, ale aj ako silné ideologické nástroje, ktoré formujú verejné vnímanie a odôvodňujú politické opatrenia. Príspevok tvrdí, že takéto jazykové rámcovanie zohráva kľúčovú úlohu pri sprostredkovaní verejného postoja k migrácii a zdôrazňuje etickú zodpovednosť médií a politických aktérov pri formovaní kolektívnych naratívov o inklúzii alebo exklúzii. Nakoniec dokazuje, že metafory nielen opisujú migráciu, ale definujú jej sociálny a politický význam.