Linguoculturology as an Actively Developing Interdisciplinary Field of Linguistics - Rusiňáková, Jarmila, 1959-
Príspevok sa zaoberá lingvokultúrnymi aspektmi komunikácie so zameraním na falošných priateľov, pozdravy, oslovovanie ľudí najmä v obchodnom a akademickom prostredí a príslovia, porekadlá, metafory a idiomy, ktoré sú oblasťami, kde sú lingvokultúrne rozdiely najviditeľnejšie. V príspevku je uvedených množstvo príkladov (v angličtine, slovenčine, ruštine) na ilustráciu diskutovanej problematiky, ktoré vychádzajú z dlhodobého výskumu v oblasti interkultúrnej komunikácie. Príspevok sa snaží zdôrazniť potrebu pochopiť pojem jazykovo-kultúrnych rozdielov a potrebu ich osvojenia, aby bolo možné ovládať cudzí jazyk.