„Švarc-systém“ práce od 1. 1. 2026 - Mintál, Ján
Tzv. „švarc-systém“ práce je zaužívaným názvom pre druh závislej práce vykonávanej formálne prostredníctvom samostatných podnikateľov. Jeho pomenovanie vzniklo podľa českého podnikateľa Miroslava Švarca, ktorý ako jeden z prvých vo veľkej miere využíval namiesto práce zamestnancov služby samostatne zárobkovo činných osôb. V rámci tohto systému je faktický zamestnávateľ odbremenený od administratívnych činností a nákladov súvisiacich s pracovnoprávnym vzťahom.