Real Estate Taxation in Slovakia and Finland - Ďurinová, Ivona, 1964-
Dane z nehnuteľností sú miestne dane, ktoré sú dôležitým nástrojom na financovanie verejných služieb a rozvoja miestnej samosprávy. V oblasti miestneho zdaňovania je potrebné preskúmať aj možnosti optimalizácie daňových systémov, efektívneho výberu daní atď. Cieľom tejto práce je porovnať zdaňovanie nehnuteľností na Slovensku a vo Fínsku. Práca porovnáva koncept dane z nehnuteľností a príjmy z dane z nehnuteľností (dopad na miestne rozpočty) v oboch krajinách a zároveň skúma potenciál využitia týchto miestnych daní ako nástroja na podporu udržateľného rozvoja na úrovni miestnej samosprávy. Práca využíva porovnávaciu metódu, ktorá poskytuje hlbší pohľad na rozdiely medzi jednotlivými daňovými systémami a identifikuje osvedčené postupy, ktoré je možné implementovať v iných krajinách, ako aj metódy syntézy a dedukcie, ktoré hodnotia využitie dane z nehnuteľností na Slovensku a vo Fínsku ako nástroja na podporu udržateľného rozvoja a obehového hospodárstva na miestnej úrovni.