Financie verejného sektora - Beličková, Kornélia, 1966-
Cieľom tejto kapitoly je upriamiť pozornosť na základnú úlohu, resp. na základné poslanie štátu – verejných financií, ktorým je uspokojovanie potrieb obyvateľstva na jeho rôznych úrovniach. Toto poslanie realizuje štát prostredníctvom verejného sektora a pomocou jeho „reprezentanta“ verejnej vlády. Ak vymedzíme verejné financie ako sústavu špecifických peňažných, resp. finančných vzťahov a operácií, ktoré prebiehajú v ekonomickom systéme medzi jednotlivými vládnymi úrovňami navzájom, alebo medzi verejnou vládou na jednej strane a ostatnými subjektmi v národnom hospodárstve (občanmi, domácnosťami, firmami, neziskovými organizáciami) na druhej strane, tak musíme pripustiť, že ide o pomerne širokú škálu peňažných vzťahov.