Digital Leadership and Human-Centric Transformation in the Age of AI: A Critical Literature Review - Holý, Ján, 1980-
Integrácia pokročilých IKT a umelej inteligencie transformuje odvetvia, ekonomiky a ľudské interakcie a prináša zložité organizačné a etické výzvy. Tento článok skúma vplyv digitálnej transformácie na vedenie, kultúru a správanie s cieľom objasniť, ako sa organizácie môžu efektívne prispôsobiť. Na základe integratívneho prehľadu teoretických a empirických štúdií identifikuje kľúčové faktory umožňujúce úspešnú transformáciu vrátane strategického zosúladenia, kompetencií digitálneho líderstva a etických aspektov. Zistenia zdôrazňujú kompromis medzi technologickou efektívnosťou a zachovaním emocionálnej inteligencie a ľudskej konateľnosti. Štúdia ponúka koncepčné rámce a praktické poznatky na podporu udržateľných digitálnych stratégií zameraných na človeka. Na záver vyzýva na výskum zameraný na etické riadenie a organizačnú pripravenosť v rozvíjajúcich sa ekosystémoch riadených umelou inteligenciou.