Viacjazyčné pracovisko – výzva pre jazykovú prípravu - Paté, Magdaléna, 1980-
Príspevok sa venuje špecifikám komunikácie vo viacjazyčnom pracovnom prostredí a potrebe rozvoja viacjazyčnej (plurilingválnej) kompetencie. Táto kompetencia predstavuje dynamickú schopnosť funkčne využívať jazykový repertoár v rôznych komunikačných situáciách. Príspevok poukazuje na význam mediácie, prepínania jazykov a transjazykovosti pre úspešnú pracovnú komunikáciu a načrtáva možnosti ich rozvoja v univerzitnej jazykovej príprave či už v rámci plurilinválnych kurzov alebo ako doplnok existujúcej jazykovej výučby.