Metafory živého organizmu v španielskej ekonomickej tlači a ich slovenské ekvivalenty - Pavliková, Želmíra, 1979-
Metafora patrí medzi najčastejšie používané jazykové prostriedky v ekonomickom novinárskom diskurze. Príspevok sa zameriava na analýzu metafor živého organizmu získaných z korpusu vybraných metafor z novín El Economista a Alternativas económicas počas roku 2023. Cieľom príspevku je analyzovať metaforické termíny súvisiace so živým organizmom a zistiť, ktoré zdrojové domény sa vyskytujú najčastejšie. Okrem charakterizovania a zhromažďovania metaforických termínov spojených s rôznymi konceptmi je cieľom určiť aj mieru obrazného významu ich slovenských ekvivalentov. Na základe sémantickej analýzy sú jednotlivé metaforické termíny klasifikované do skupín podľa zdrojovej domény: zdravie a choroby, ľudské telo, zvieratá.