Vplyv oceňovacej metódy na CSM podľa štandardu IFRS 17 - Dubovská, Alžbeta, 2001-
Štandard IFRS 17 predstavuje zásadnú zmenu v spôsobe vykazovania a oceňovania poistných zmlúv. Jeho cieľom je zabezpečiť jednotnosť, transparentnosť a porovnateľnosť finančných výkazov poisťovní. Tento príspevok sa zameriava na analýzu oceňovacích metód – General Measurement Model (GMM) a Variable Fee Approach (VFA) – aplikovaných na modelové portfólio investičného životného poistenia. Cieľom je porovnať tieto metódy, predovšetkým spôsob rozpúšťania zmluvnej servisnej marže (CSM) a jeho vplyv na priebeh záväzkov a výsledok hospodárenia poisťovne. Výsledky ukazujú, že napriek podobnej štruktúre oboch metód dochádza pri VFA k mierne odlišnej dynamike rozpúšťania CSM, čo má dopad na výšku vykázaného zisku a časový profil poistných záväzkov.