Umelá inteligencia v jazykovom odvetví a vzdelávaní jazykových profesionálov. Je AI výzva alebo hrozba? - Štefčík, Jozef, 1976-
Rýchly rozvoj umelej inteligencie (AI), najmä veľkých jazykových modelov (large language models, LLM) výrazne ovplyvnil jazykový priemysel vrátane profesionálnej prípravy lingvistov a prekladateľov. Príspevok sa zameriava na kľúčové zmeny v prístupe k prekladu, ktoré priniesli technológie spracovania prirodzeného jazyka. Ďalším otáznikom je využitie týchto nástrojov vo výučbe a vo výskume: do akej miery môžu (a mali by) byť LLM integrované do vzdelávania prekladateľov? Ako sa mení profil kompetencií prekladateľov, kedy sa AI stáva súčasťou každodennej rutiny? V rámci týchto otázok príspevok hľadá možné koncepcie a (didaktické) scenáre, v ktorých by AI klasické nástroje nahradila , prípadne metodicky rozšírila.