Paralysis of the WTO Appellate Body: Prospects for Reform and The Rise of Alternative Dispute Settlement Mechanisms - Brocková, Katarína, 1976-
Táto práca skúma paralýzu Odvolacieho orgánu Svetovej obchodnej organizácie a hodnotí, či sú vznikajúce alternatívne mechanizmy schopné zachovať stabilitu a legitimitu multilaterálneho systému urovnávania sporov. Cieľom je analyzovať inštitucionálne príčiny kolapsu Odvolacieho orgánu, ako aj systémové dôsledky pre globálne riadenie obchodu. Pomocou kvalitatívneho výskumu, dokumentárnej analýzy materiálov WTO a prípadových štúdií arbitráže podľa článku 25 Dohody o riešení sporov (DSU) štúdia hodnotí účinnosť mechanizmov, ako je napríklad Dočasná dohoda o odvolaní medzi viacerými stranami (MPIA).