Electricity, Energy Dependency and Economic Growth Across Countries - Vörösová, Viktória, 2000-
Skúmanie ako energetická závislosť a spotreba elektriny ovplyvňujú hospodársky rast, na základe globálneho panelu 129 krajín od roku 2013 do roku 2024. Pomocou modelov s fixnými efektmi odhadnutých v RStudio analýza oddeľuje riziká spojené s vysokou závislosťou od dovozu primárnej energie od výrobnej kapacity, ktorá sa odráža v domácej spotrebe elektriny. Výsledky ukazujú, že väčšia energetická závislosť znižuje hospodársky rast, zatiaľ čo vyššia spotreba elektriny ho podporuje. Otvorenosť obchodu a priame zahraničné investície pozitívne prispievajú k rastu, zatiaľ čo inflácia má konzistentný negatívny vplyv. Výsledky zdôrazňujú dôležitosť hodnotenia energetických systémov nielen z hľadiska závislosti od dovozu, ale aj z hľadiska ich schopnosti vyrábať a využívať elektrinu. Táto dvojitá perspektíva poskytuje jasnejší pohľad na štrukturálne faktory makroekonomickej výkonnosti a odolnosti.