The Activities of the OPEC Organization in the Context of Contemporary International Relations - Dančo, Ján, 1996-
OPEC je ústredná nadnárodná organizácia ovplyvňujúca globálne ceny ropy. Jeho postavenie je ovplyvnené schopnosťou členských krajín dohodnúť sa na objemoch vývozu a tým určiť smer medzinárodného trhu s ropou. Tento článok sa zameriava na význam a aktivity organizácie OPEC, ako aj na výzvy, ktorým v súčasnosti čelí. Z hľadiska silných stránok má organizácia kľúčovú schopnosť regulovať globálne ceny ropy.