Measuring Country Risk Through Global Uncertainty: The Role of WUI and WTUI1 - Hrubšová, Andrea, 1999-
Riziko krajiny je dynamický, viacrozmerný koncept, ktorý sa vyvinul pod vplyvom geopolitického napätia, meniacich sa obchodných politík, technologických posunov a rastúcej globálnej prepojenosti. Tradičné hodnotenia založené najmä na makroekonomických ukazovateľoch a politickej stabilite už nie sú postačujúce, pretože prehliadajú úlohu neistoty pri spúšťaní narušení trhu a vonkajších šokov. Článok aktualizuje teoretický a metodologický rámec pre hodnotenie rizika krajiny zavedením dvoch ukazovateľov: Indexu svetovej neistoty (WUI), ktorý zachytáva všeobecnú ekonomickú, politickú a sociálnu neistotu, a Indexu svetovej obchodnej neistoty (WTUI), ktorý meria neistotu, ktorá sa týka najmä medzinárodného obchodu. Zaoberá sa prehľadom relevantnej literatúry, načrtáva súčasné trendy v hodnotení rizika a ukazuje, ako WUI a WTUI dopĺňajú existujúce prístupy v medzinárodnom obchode a investíciách. Analýza ukazuje, že vynechanie ukazovateľov neistoty je hlavným metodologickým obmedzením tradičných modelov, keďže neistota významne formuje správanie investorov, vývozcov, bánk a tvorcov politík.