How the EU Deforestation Regulation Shapes Colombia - EU Trade Dynamics: Evidence from Key Export Commodities - Smolková, Sára, 1998-
Cieľom nariadenia Európskej únie o odlesňovaní (European Union Deforestation Regulation - EUDR) je obmedziť globálne straty lesov sprísnením požiadaviek na udržateľnosť a sledovateľnosť komodít spojených s odlesňovaním, vrátane kávy, kakaa, palmového oleja, sóje, výrobkov z hovädzieho dobytka a hovädzieho mäsa, gumy a drevených výrobkov. Tento dokument hodnotí dôsledky nariadenia pre obchod medzi EÚ a Kolumbiou s použitím údajov za roky 2014 – 2024 v kombinácii s trendmi odlesňovania a SWOT hodnotením schopnosti Kolumbie prispôsobiť sa. Výsledky naznačujú, že dodržiavanie predpisov zvýši náklady na monitorovanie, certifikáciu a výrobu, čo predstavuje výzvy najmä pre malých výrobcov a vysoko rizikové sektory. Zároveň môže EUDR stimulovať investície do udržateľných postupov a modernizácie hodnotového reťazca, čím sa zvýši dlhodobá konkurencieschopnosť Kolumbie a zabezpečí sa jej trvalý prístup na trhy EÚ s vysokou hodnotou.