Description of TRL and IRL of the Dynamic System "Immersive Marketing" on the Different Stages of Development - Artiukhova, Nadiia, 1988-
Imerzívny marketing (IM), využívajúci technológie rozšírenej reality (XR), nanovo definuje zapojenie spotrebiteľov vytváraním dynamických sociotechnických systémov (DSTS), ktoré si vyžadujú značné investície spoločností. Efektívne riadenie inovácií je spochybnené, pretože štandardná úroveň technologickej pripravenosti (TRL) je obmedzená na technický dôkaz a nezohľadňuje kritické komerčné faktory, ako je akceptácia na trhu a organizačná pripravenosť. Toto nesúladné rozlíšenie, ktoré často vedie k zlyhaniu projektu (označované ako „Údolie smrti“), si vyžaduje dvojaký prístup. Článok rozvíja komplexný, jednotný rámec riadenia integráciou deviatich fáz TRL s rámcom úrovne inovačnej pripravenosti (IRL). Pomocou koncepčného a analytického návrhu autori systematicky adaptovali TRL aj IRL na kritériá špecifické pre danú oblasť (IM-TRL a IM-IRL). Výsledná integrovaná matica pripravenosti úspešne mapuje súbežnú technickú a komerčnú zrelosť iniciatív IM a definuje štyri strategické kvadranty. Kľúčovým zistením je odhalenie dvoch kritických scenárov s vysokým rizikom: „Údolie smrti“ (vysoká TRL, nízka IRL) a „Pasca prehnaných očakávaní“ (nízka TRL, vysoká IRL), ktoré pramenia z organizačných nerovnováh. Tento integrovaný rámec TRL/IRL poskytuje manažérom inovácií disciplinovanú metodiku na zníženie rizika investícií XR s vysokou hodnotou, čím sa zabezpečí, že technický pokrok bude vždy v súlade s komerčnou životaschopnosťou a škálovateľnosťou výroby. Budúci výskum by mal uprednostniť empirické overenie tohto rámca a kvantitatívny vývoj úrovne pripravenosti zákazníka (CRL) s využitím pokročilých neurofyziologických údajov.