Guideline for Conducting Behavioral Research in Immersive Marketing - Artiukhova, Nadiia, 1988-
Imerzívny marketing, ktorý využíva virtuálnu, rozšírenú a zmiešanú realitu, nanovo definuje zapojenie spotrebiteľov; výskumu v tejto oblasti však často chýba metodologická konzistentnosť a etická jasnosť. Táto štúdia vyvíja usmernenia založené na dôkazoch pre vykonávanie behaviorálneho výskumu v imerzívnom marketingu, ktoré riešia fragmentáciu súčasných praktík. Pomocou rámca zmiešaných metód, ktorý kombinuje systematickú syntézu literatúry, porovnávaciu analýzu a validáciu expertmi, bolo preskúmaných viac ako 100 štúdií z oblasti marketingu, psychológie a interakcie človek-počítač. Analýza odhalila kritické medzery v odôvodnení dizajnu, transparentnosti údajov a zapojení účastníkov. Bolo vytvorené osemblokové usmernenie na štandardizáciu experimentálneho dizajnu, multimodálneho merania, etických postupov a reprodukovateľnosti. Tento rámec integruje technologickú imerziu s psychologickou teóriou a princípmi otvorenej vedy, čím ponúka ucelený základ pre budúci výskum. Práca prispieva k rozvoju imerzívneho marketingu ako prísnej, etickej a inkluzívnej disciplíny, ktorá podporuje dôveryhodné behaviorálne poznatky a zodpovednú inováciu vo virtuálnych prostrediach.