Motivational Factors Influencing Recycling Behavior of Generation Z in the European Union (2020 - 2025): A Systematic Review - Chomová, Katarína, 1983-
Motivačné faktory ovplyvňujúce recyklačné správanie generácie Z v Európskej únii v rokoch 2020 až 2025 prostredníctvom systematického prehľadu literatúry vykonaného podľa smerníc PRISMA. Štúdia syntetizuje empirický výskum s cieľom identifikovať psychologické, sociokultúrne, ekonomické, politické a vzdelávacie determinanty zámeru a správania v oblasti recyklácie. Zistenia naznačujú, že psychologické faktory, najmä environmentálne hodnoty, sebaúčinnosť, vnútorná motivácia a osobné normy, sú najsilnejšími prediktormi recyklačného správania generácie Z. Sociálne normy a kultúrne kontexty významne formujú zámery, zatiaľ čo ekonomické stimuly a pohodlie pôsobia ako kontextovo závislé externé motivátory. Regulačné a politické nástroje sú vo všeobecnosti účinnejšie ako samotné intervencie založené na informáciách. Environmentálna výchova zvyšuje povedomie, ale často sa úplne nepremieta do konzistentného správania bez podporných externých podmienok. Štúdia navrhuje päťrozmerný motivačný rámec integrujúci motiváciu, príležitosti a schopnosti, aby lepšie vysvetlil recyklačné správanie v kontexte EÚ.