Od inteligentného mesta k inteligentnému cestovnému ruchu: Bratislava a jej profil v kontexte Smart city indexu - Labancz, Andrej, 1999-
Cieľom príspevku je charakterizovať koncept inteligentného mesta a inteligentného cestovného ruchu a následne analyzovať profil mesta Bratislava v kontexte Smart City Indexu 2025. Výskumným problémom je identifikovať tie oblasti mestského fungovania, ktoré predstavujú kľúčové predpoklady pre rozvoj inteligentných konceptov, ale zároveň vykazujú priestor na zlepšenie. Metodika vychádza zo sekundárnej analýzy údajov Smart City Indexu, pričom hodnotené boli skóre v pilieroch Štruktúry a Technológie naprieč piatimi dimenziami. Výsledky ukazujú, že Bratislava dosahuje stabilné hodnotenie v oblasti kultúrnych aktivít, pracovných príležitostí a digitálnych služieb pre návštevníkov. Na druhej strane, oblasti bývania, mobility, kvality ovzdušia a participácie obyvateľov na správe vecí verejných vykazujú slabšie hodnoty oproti priemeru skupiny.