Public Policy and Creative Economy: Building Innovation Ecosystems for Human-Centered Development - Khassenova, Nurbanu
V kontexte prechodu na ekonomiku založenú na inováciách sa kreatívne odvetvia stávajú kľúčovým zdrojom udržateľného rastu a rozvoja ľudského kapitálu. Cieľom tejto štúdie je identifikovať úlohu štátu pri formovaní a podpore kreatívnych ekosystémov. Metodologický rámec zahŕňa systémovú, inštitucionálnu a porovnávaciu analýzu, ako aj syntézu odborných názorov. Výsledky odhaľujú hlavné smery štátnej regulácie, ktoré podporujú rozvoj kreatívnej ekonomiky: podpora vzdelávania a výskumu a vývoja, ochrana duševného vlastníctva a podpora inovácií. Zdôrazňuje sa úloha kreatívneho vzdelávania ako prvku národného inovačného systému. Štúdia dospela k záveru, že integrovaná verejná politika je nevyhnutná pre začlenenie kreatívnych ekosystémov do socioekonomickej štruktúry krajiny a zabezpečenie udržateľného inovačného rastu.