Assessing Competitiveness in the Visegrad and Baltic Countries: Insights from Recent Changes - Bato, Vladyslav, 2000-
Dynamická globálna ekonomická krajina, ovplyvnená geopolitickými otrasmi, si vyžaduje prehodnotenie regionálnej konkurencieschopnosti. Štúdia sa zaoberá konkurencieschopnosťou regiónov strednej a východnej Európy so zameraním na štáty Vyšehradskej štvorky a Baltskej skupiny, pričom využíva najnovšie údaje a integruje dopady nedávnych globálnych udalostí. Použitím viackriteriálnych ukazovateľov, ako je Index globálnej konkurencieschopnosti, Index svetovej konkurencieschopnosti a Index podnikateľskej dôvery, a jednokriteriálnych ukazovateľov, ako je Odhalená komparatívna výhoda, výskum ponúka nuansované pochopenie regionálnych silných a slabých stránok. Okrem toho sa zavádza Kompozitný index konkurencieschopnosti, ktorý odráža vzájomné pôsobenie inovácií, správy vecí verejných a závislostí od zahraničného obchodu. Zistenia odhaľujú, ako regionálne a globálne výzvy predefinujú konkurenčné prostredie, a zdôrazňujú politické imperatívy pre posilnenie odolnosti.