Umelá inteligencia v projektovom riadení: zvyšovanie efektívnosti rozhodovania a riadenia rizík - Hirtl, Martin
Článok skúma možnosti integrácie umelej inteligencie (AI) v projektovom riadení. Zameriava sa na zvyšovanie efektívnosti rozhodovania a riadenia rizík. Na základe sekundárneho výskumu, ktorý zahŕňa analýzu 21 vybraných vedeckých publikácií, sú identifikované hlavné prínosy i obmedzenia AI v rámci projektových procesov. Výsledky poukazujú na výhody pri automatizácii rutinných činností, asistencii pri analýzach a argumentácii manažérskeho úsudku pri kľúčových rozhodnutiach. V kontexte riadenia rizík AI prispieva k lepšej identifikácii, evaluácii a prevencii potenciálnych ohrození, najmä vďaka schopnosti analyzovať veľké objemy dát a simulovať rôzne scenáre. Napriek tomu implementácia často naráža na bariéry, akými sú nedostatok kvalitných dát a obmedzené technické zručnosti zamestnancov. Článok zdôrazňuje potrebu vytvárania dátovo orientovanej kultúry, školenia zamestnancov a prekonania nedôvery v odporúčania generované nástrojmi umelej inteligencie. Záver článku vyzdvihuje, že AI už nie je len teoretickým konceptom, ale reálnym trendom s praktickým prínosom pre projektové riadenie. Pre dosiahnutie vyššej efektívnosti a spoľahlivosti je kľúčové zamerať sa na neustály rozvoj dátových štruktúr, organizačných kapacít a etických rámcov.