Analýza dotazníkového zisťovania: motivácia ukrajinských študentov študovať na Slovensku - Labudová, Viera, 1958-
Mnohé krajiny sú v súčasnosti nútené riešiť odliv domácich študentov do zahraničia. Môžu to dosiahnuť skvalitnením ponúkaných študijných programov, zlepšením podmienok vzdelávania, ale aj získaním študentov zo zahraničia. V príspevku sú zverejnené výsledky dotazníkového zisťovania, ktorého cieľom bolo zistiť, čo motivuje ukrajinských študentov študovať na Slovensku. Zameranie sa predovšetkým na overenie konštruktovej validity a vnútornej reliability dotazníka. Použitie exploračnej (EFA) a konfirmačnej faktorovej analýzy (CFA). EFA bola urobená na súbore replikovanom zo získanej databázy, CFA sa uskutočnila na dátach zo zisťovania. Na pozadí štrnástich premenných autori identifikovali dva faktory. Kvalita výsledného modelu bola overená pomocou indexov kvality. Pri analýzach bol použitý softvér SAS Enterprise Guide, JASP a excel.