Bibliometric Analysis of the Development of Research in the Field of Integrated Management Systems - Stareček, Augustín
V súvislosti s rastúcim významom integrovaných systémov riadenia (integrated management systems, IMS) v obchodnej praxi narastá potreba systematického hodnotenia ich vedeckého spracovania. Článok sa zaoberá identifikovanou medzerou vo výskume a predstavuje bibliometrickú analýzu publikácií IMS na základe údajov Scopus za obdobie 2000 – 2025. Hlavným cieľom je analyzovať údaje z vedeckej databázy Scopus a identifikovať bibliometrické vzťahy, ako aj logické oblasti, v ktorých sa IMS používajú v rámci výskumných a vedeckých projektov. Analýza bola vykonaná pomocou metodiky PRISMA a vizualizačného nástroja VOSviewer. Výsledky ukazujú výrazný nárast záujmu o IMS vo vedeckej literatúre, pričom najvyššiu publikačnú aktivitu vykazujú západoeurópske a severoamerické krajiny. Na základe analýzy koincidencie kľúčových slov boli identifikované tri hlavné tematické oblasti: integrácia noriem ISO, IMS v kontexte udržateľnosti a IMS v prostredí Industry 4.0. Článok tiež ponúka odporúčania pre budúci výskum zameraný na posilnenie teoretického a praktického chápania IMS v kontexte globálnych výziev.