Trendy, prínosy a regulačný rámec umelej inteligencie v priemyselnej výrobe a logistike - Sulyok, Tomáš
Článok poskytuje výstup analýzy aktuálnej vedeckej literatúry a priemyselných správ o zavádzaní umelej inteligencie v oblasti priemyselnej výroby a logistiky. Ponúka prehľad hlavných aplikačných oblastí, trendov a bariér prijatia v období rokov 2019 – 2024. Pozornosť je venovaná technologickej pripravenosti, dátovej infraštruktúre a regulačným rámcom, vrátane Aktu o umelej inteligencii Európskej únie. Zistenia poukazujú na obmedzenú mieru integrácie umelej inteligencie, často obmedzenú na pilotné projekty. Medzi hlavné prekážky patria nedostatok odborných kapacít, finančné obmedzenia a regulačná neistota. Prehľad identifikuje rozdiely v adopcii medzi podnikmi rôznej veľkosti a sektora. Typickými príkladmi aplikácie sú prediktívna údržba a detekcia anomálií. Literárna rešerš sumarizuje existujúce poznatky v štruktúrovanej forme, vhodnej na orientáciu v súčasnom stave výskumu a praxe.