Teorie relativity veřejných financí: zdánlivá stabilita veřejných financí v krátkem období a zřejmá nestabilita v dlouhém období - Šíma, Ondřej
Verejné financie čelili v posledných rokoch udalostiam, ktoré spôsobili (a mnohokrát stále spôsobujú) zvýšený tlak na deficitné hospodárenie a nárast zadlžovania sektora vládnych inštitúcií. Najskôr ekonomiku sužovala pandémia Covid-19, potom energetická kríza spojená s geopolitickým napätím, čo následne vyvolalo zvýšené výdavky na obranu. Zdalo by sa, že české verejné financie z týchto šokov vyšli víťazne, pretože sa zatiaľ javí, že v minulom roku Česká republika plnila všetky fiškálne pravidlá. Opak je ale pravdou.