Historické zkušenosti s plněním maastrichtského kurzového kritéria - Arnoštová, Kateřina
V českom mediálnom priestore opakovanie zaznievajú názory, že by Česká republika mohla i bez konkrétneho plánu na prijatie eura vstúpiť do mechanizmu výmenných kurzov ERM II a konečne tak začať plniť i posledné z maastrichtských konvergenčných kritérií. Je to ale naozaj také jednoduché? Čo skutočne obnáša plnenie kurzového kritéria a ako ho plnili štáty, ktoré do eurozóny vstúpili v minulosti? Bola ich situácia, čo sa týka kurzového režimu pred vstupom do ERM II, porovnateľná s kurzovým režimom v ČR? Odpovede na tieto otázky autorka hľadá v konvergenčných správach Európskej komisie, ktoré pravidelne posudzujú pripravenosť eurokandidátskych krajín na vstup do eurozóny.