Comparative Analysis of Road Safety, Air Pollution, Public Transport and Noise Disturbance Policies in the V4 Countries - Janikovičová, Sabina, 2000-
Štúdia skúma rozdiely v miere úmrtnosti v cestnej doprave, hlukovom znečistení, koncentráciách PM2,5 a využívaní verejnej dopravy medzi krajinami Vyšehradskej štvorky (V4) - Českom, Slovenskom, Maďarskom a Poľskom. Výskum sa zaoberá naliehavou otázkou, ako tieto rozdiely odrážajú implementáciu a účinnosť dopravných politík v regióne. Pomocou porovnávacej analýzy sekundárnych údajov získaných z európskych environmentálnych a dopravných databáz štúdia aplikuje zmiešaný prístup na identifikáciu vzorcov a trendov od roku 2015 do roku 2023. Kľúčové zistenia odhaľujú významné rozdiely v bezpečnosti dopravy, kvalite ovzdušia a závislosti od verejnej dopravy v krajinách V4. Štúdia zdôrazňuje potrebu cielených politických intervencií prispôsobených špecifickým výzvam každej krajiny. Odporúčania zahŕňajú uprednostnenie udržateľných dopravných systémov, zlepšenie infraštruktúry verejnej dopravy a presadzovanie prísnejších environmentálnych predpisov. Zistenia poskytujú tvorcom politík praktické poznatky a slúžia ako základ pre budúci výskum udržateľnej mobility v strednej Európe.