Invázne druhy a vodné hospodárstvo - Horecká, Tatiana
Invázne nepôvodné druhy sú živočíchy a rastliny, ktoré sú náhodne alebo úmyselne zavlečené do prostredia, v ktorom sa bežne nevyskytujú, čo má pre ich nové prostredie vážne negatívne dôsledky. Predstavujú hlavnú hrozbu pre pôvodné rastliny a živočíchy v Európe s významne nepriaznivým vplyvom na hospodárstvo, ako aj na ľudské zdravie, pretože spôsobujú závažné alergie a nečakané popáleniny. Ich ekonomický vplyv na krajiny Európskej únie sa odhaduje na približne 12 miliárd eur ročne.