Resilient Innovation and Entrepreneurial Responses to Systemic Shocks: Economic Insights into Sustainable Business Ecosystems - Pollák, František, 1985-
Pandémia COVID-19 odhalila systémové zraniteľnosti na finančných trhoch a vyvolala naliehavé otázky týkajúce sa odolnosti technológií a podnikania v šokových situáciách. Štúdia skúma, či dva sektory s vysokou mierou inovácií, technologický a farmaceutický, vykazovali synchronizáciu s indexom S&P 500 v jedenástich epidemiologicky definovaných fázach (marec 2019 – december 2022). Pomocou robustného metodologického rámca bol vyvinutý model synchronizácie zohľadňujúci krízy, ktorý slúži na detekciu zosúladenia investorov v reálnom čase oproti oneskorenému zosúladeniu. Kľúčovou novinkou tohto prístupu je zahrnutie časových oneskorení ako relevantného faktora ovplyvňujúceho reakcie na systémové šoky.