Kdo kdy rozhoduje? Autonomie českých dceřiných bank není prázdný pojem - Sobková, Martina
Väčšina veľkých bankových domov pôsobiacich v Česku - Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Raiffeisenbank, Moneta a ďalšie - je súčasťou medzinárodných finančných skupín. Hoci sú prepojené kapitálovo a strategicky, z hľadiska práva a regulácie sú samostatnými právnymi subjektami podliehajúcimi českej legislatíve a dohľadu ČNB. Vzťah tuzemských bánk k ich zahraničným vlastníkom je teda bezpochyby kľúčovým aspektom fungovania českého bankového trhu, ale zároveň je pre bežných obyvateľov Česka často úplne neviditeľný.