Daň z motorových vozidiel – podanie daňového priznania v roku 2026 - Cígerová, Nadežda
Ak používate auto na podnikanie, prípadne odsúhlasíte zamestnancovi iné auto ako firemné na pracovnú cestu, je nutné riešiť daň z motorových vozidiel a podanie daňového priznania. Samozrejme, sú i oslobodené vozidlá napr. v prípade diplomatických misií alebo v rámci záchranárskej, autobusovej prepravy, prípadne na poľnohospodárske využitie. Naopak, vozidlá ktoré do daňového priznania vôbec nevstupujú sú tie, ktoré nie sú predmetom dane. Ide o špeciálne vozidlá so zvláštnym evidenčným číslom. Daň z motorových vozidiel je daňovým výdavkom účtovnej jednotky, bez ohľadu na to, v akej sústave účtovníctva účtuje. Podmienkou je, že platenie dane je oprávnené, t. j. firma je daňovník a vyčíslila daň správne.