EU Customs Union Yesterday, Today and (Possibly) Tomorrow in E-Commerce Interaction - Cakoci, Karin
V posledných dvoch desaťročiach bolo možné vo všeobecnosti (z geopolitického hľadiska) v ekonomicko-obchodnom prostredí zaznamenať výrazný posun obchodovania z „kamenných predajní“ do online priestoru. Implementácia e-commerce riešení bola akcelerovaná v období pandémie ochorenia COVID-19. Aj v rámci elektronického obchodu je však potrebné pri realizácii jednotlivých obchodných transakcií rešpektovať viaceré povinnosti a pravidlá plynúce z vnútroštátnych právnych poriadkov, ktoré sú však v takom politicko-ekonomickom zoskupení, aké predstavuje EÚ, výrazom existencie a pôsobenia úniového práva. Významné miesto medzi nimi patrí aj colnému právu, ktoré je pod veľkým tlakom v súvislosti so zväčšujúcou sa obľubou online nákupov. Zhodnotenie vplyvu zmeny formy obchodovania na podobu colnej únie, identifikovanie zásadných nedostatkov právnej úpravy a poukázanie na ďalšie vývojové tendencie v danej oblasti.