Does the Nexus of Conflict, Environment, and Sustainable Development Demand an Evolution in International Humanitarian Law? - Mahmutovic, Adnan
Globálna udržateľnosť čelí narastajúcim hrozbám spôsobeným prepojenými krízami environmentálnej degradácie a ozbrojených konfliktov, kde spory o zdroje poháňajú viac ako 40 % vnútorných nepokojov, čím zvyšujú ekologické a sociálne zraniteľnosti. Štúdia skúma právne medzery v medzinárodnom humanitárnom práve (IHL) týkajúce sa ničenia životného prostredia počas ozbrojených konfliktov, s osobitným zameraním na kolaps priehrady Nova Kachovka v roku 2023. Navrhuje viacstrannú reformnú agendu na zosúladenie tejto právnej úpravy s ekologickými a humanitárnymi potrebami 21. storočia, integrujúc ciele udržateľného rozvoja OSN (SDGs). Prostredníctvom stručnej analýzy kritizuje obmedzujúce prahy Dodatkového protokolu I a ENMOD a obhajuje zmeny na posilnenie environmentálnych záruk. Metodológia kombinuje právnu analýzu s prípadovými štúdiami, odhaľujúc nedostatky IHL pri riešení ekologických dopadov modernej vojny. Zistenia zdôrazňujú naliehavú potrebu predefinovať právne štandardy, posilniť vymáhanie práva a zaviesť Dohovor o ochrane životného prostredia, čím sa podporí udržateľnosť a budovanie mieru.