Senioři na pracovním trhu v Jižní Koreji: výzvy demografického stárnutí - Pavlátová, Jolana
Starnutie populácie je spojené s mnohými výzvami, jednou z najčastejšie diskutovaných je udržateľnosť sociálnych a dôchodkových systémov. V kontexte zvyšujúcej sa priemernej dĺžky života je bežnou otázkou napríklad vek nároku na starobný dôchodok a možnosť motivovať ľudí, aby zostali dlhšie na trhu práce. Obyvateľstvo Južnej Kórey, jednej z najrýchlejšie starnúcich populácií na svete, ktorá má tiež vysokú úroveň účasti seniorov na trhu práce, môže slúžiť ako dôležitá inšpirácia a zdroj informácií pre európske populácie. Poskytnutie stručného opisu postavenia starších ľudí na trhu práce v Južnej Kórei spolu s identifikáciou kľúčových faktorov, ktoré môžu ovplyvniť ekonomickú aktivitu starších ľudí.