Vývoj plodnosti v Česku v období pandemie Covid-19: mezinárodní srovnání a dosavadní poznatky - Slabá, Jitka
Skúmanie trendov plodnosti v Česku za posledné tri desaťročia so zameraním na dopad pandémie COVID-19. Vychádzajúc z publikovaných zistení z celej Európy, sa skúma, ako pandémia a súvisiace faktory vrátane očkovacej kampane ovplyvnili reprodukčné správanie. Plodnosť sa spočiatku v roku 2021 zvýšila, ale v rokoch 2022 a 2023 klesla, pravdepodobne v súvislosti s očkovacími programami a oneskorenými reprodukčnými plánmi. Tento trend vysvetľujú tri mechanizmy, pričom oneskorená reprodukcia a postpandemické úpravy sú najrelevantnejšími faktormi pre Česko. Štúdia tiež zdôrazňuje širšie vzorce plodnosti v Európe a úlohu ekonomických faktorov.