Pricing Data in Data Marketplaces: A Systematic Literature Review - Zhang, Gerui
Šírenie dát vytvorilo nebývalé príležitosti pre rôzne sektory. Preto vznikli dátové trhy, aby uspokojili dopyt po výmene dát a uľahčili zdieľanie dát. Na týchto trhoch je na podporu účasti potrebná správna cena. Stanovenie cien dát je však stále netriviálny problém. V posledných desaťročiach sa výskumníci z rôznych odborov zaoberali štúdiom stanovovania cien dát z rôznych perspektív. Prehľad najmodernejších štúdií o stanovovaní cien dát pre dátové trhy. Štúdie sa syntetizujú pomocou koncepčne orientovaného prístupu. Predstavenie komplexného prehľadu súčasného výskumu a identifikácia budúcich smerov.