Income Convergence or the Illusion of Growth? Assessing the Structural Quality and Intraregional Disparities in Slovakia - Duľová Spišáková, Emília, 1983-
Analýza regionálnych rozdielov v úrovni miezd obyvateľov Slovenska. Analyzovanie zmeny v úrovni a štruktúre príjmov domácností v regiónoch Slovenskej republiky v období 2014 – 2024, s osobitným dôrazom na porovnanie príjmov z práce a sociálnych transferov. Analýza je založená na údajoch Štatistického úradu Slovenskej republiky a Eurostatu s využitím porovnávacích a deskriptívnych metód. Výsledky naznačujú, že napriek celkovému rastu hrubého príjmu pretrvávajú výrazné regionálne rozdiely. Bratislavský kraj si udržiava dominantné postavenie, zatiaľ čo východné regióny, najmä Prešovský a Košický kraj, naďalej zaostávajú. Rastúci podiel sociálnych príjmov (na 36,7 % v Prešovskom kraji) v menej rozvinutých regiónoch signalizuje rastúcu a kritickú závislosť domácností od štátnych transferov, čo narúša primárne príjmy z práce. Zistenia potvrdzujú, že regionálne rozdiely zostávajú hlavnou prekážkou udržateľného rozvoja a vyžadujú si cielené politiky zamerané na podporu konvergencie príjmov a znižovanie nerovnosti.