Macroeconomic Determinants of the Tax Burden in the European Union: A System GMM Approach - Andrejkovičová, Ivana
Otázka efektívneho zdaňovania zostáva kľúčovým ekonomickým a politickým problémom v celej Európskej únii. Skúmanie vzťahu medzi daňovým zaťažením a jeho kľúčovými makroekonomickými a štrukturálnymi determinantmi s dôrazom na to, ako hospodársky rozvoj a integrácia trhu ovplyvňujú fiškálne výsledky. Analýza využíva ročné panelové údaje z 27 krajín EÚ za obdobie rokov 2000 – 2024 a aplikuje systémovú zovšeobecnenú metódu momentov (System GMM) na kontrolu dynamiky a potenciálnej endogenity v daňovom systéme. Výsledky potvrdzujú silnú perzistenciu daňového zaťaženia, čo naznačuje fiškálnu rigiditu a postupné prispôsobovanie politík v priebehu času. Okrem toho sa zistilo, že vyšší HDP na obyvateľa, väčšia otvorenosť obchodu a väčšia pracovná sila výrazne zvyšujú celkové daňové zaťaženie, čo odráža fiškálnu silu vyspelých a integrovaných ekonomík.