University Centres for Entrepreneurial Support and University Sports: A Catalyst for Regional Development and STEM Promotion - Jochman, Daniel
Predkladaný článok skúma úlohu Univerzitných centier pre podporu podnikania (UCES) pri podpore regionálnych inovačných ekosystémov s osobitným dôrazom na strategickú integráciu univerzitného športu. Využívajúc model Triple Helix ako teoretický rámec, štúdia skúma potenciálny prínos športových iniciatív, ako sú VUT Cavaliers Brno a podujatie „Hokejový souboj univerzit“, k zapojeniu študentov, propagácii STEM predmetov, podnikateľskému mysleniu a brandingu univerzity. Výskum využíva kvalitatívny, viacmetódový dizajn prípadovej štúdie, ktorý kombinuje prehľad literatúry riadený modelom PRISMA s dlhodobým zapojením do terénu, diskusiami s odborníkmi, analýzou inštitucionálnych dokumentov a triangulovanými metrikami dopadu. Zistenia sú založené na hĺbkovom skúmaní Vysokého učení technického v Brne a Českej univerzitnej hokejovej ligy (ULLH), obohatenom o porovnávacie poznatky z Kataru a Spojených štátov. Hoci si štúdia nenárokuje štatistickú zovšeobecniteľnosť, zahŕňa overené kvantitatívne ukazovatele, ako je mediálna expozícia (AVE presahujúca 56 miliónov CZK) a návštevnosť (7 700 divákov), čím poskytuje empirickú podporu pre pozorované vzorce.