Analysis of Financial Conditions of Students’ Life in Slovakia: the Case of Student Loans - Kmety Barteková, Mária, 1992-
Rozšírenie prístupu k vysokoškolskému vzdelávaniu a zlepšenie jeho kvality v celej Európe sa vnímajú ako kľúčové pri vytváraní znalostných spoločností a pri zvyšovaní zamestnateľnosti absolventov vysokých škôl. Zvyšovanie účasti na vysokoškolskom vzdelávaní je tiež zameraním nedávnej modernizačnej agendy a stratégie Európa 2020. Vstupné cesty k vysokoškolskému vzdelávaniu a prechodné cesty študentov sú kľúčové pre zlepšenie prístupu pre všetkých. Cieľom tejto práce je ukázať finančné podmienky života študentov vysokých škôl na Slovensku. Práca obsahuje iba čiastočné výsledky nášho výskumu. Na analýzu finančných podmienok študentov vysokých škôl na Slovensku a poskytovania študentských pôžičiek sme stanovili tri hypotézy. Na overenie hypotéz H1 a H2 sme použili jednovýberový t-test. V jednovýberovom t-teste sa testovacia premenná porovnáva s „testovacou hodnotou“, ktorá je známou alebo hypotetickou hodnotou priemeru. Na overenie hypotézy H3 sme použili ANOVA analýzu rozptylu. Rodiny študentov pravidelne pokrývajú životné náklady študentov vysokých škôl. Naša analýza ukázala, že študentské pôžičky na Slovensku sú orientované na sociálnu podporu.