A Short Survey on Non-maturity Deposits Modelling in Slovakian Banking Sector - Šlahor, Ľudomír
Riadenie rizika nesplatných vkladov (NMD), ako sú sporiace vklady, vklady na požiadanie a vklady s výpovednou lehotou, je komplikované neznámymi možnosťami, ktoré si klienti môžu uplatniť. Vzhľadom na značný objem NMD v zostatkoch retailových bánk sa sofistikované riadenie úrokového rizika stáva kritickou otázkou. Pochopenie charakteristík vkladovej základne banky je kľúčové pre určenie, ako zmeny úrokových sadzieb môžu ovplyvniť likviditu banky, jej ziskovosť a vystavenie sa týmto zmenám (Bolig a kol., 2015). V súčasnom prostredí nízkych úrokových sadzieb, obmedzených alternatívnych investičných príležitostí a všeobecnej averzie voči riziku je oceňovanie vkladov a modelovanie elasticity objemu úspor hlavným problémom pre všetky retailové banky (Moser a kol., 2015). Vzhľadom na tento vývoj a dôležitosť NMD sme vykonali prieskum postojov slovenských bánk k modelovaniu NMD s cieľom určiť a charakterizovať osvedčené postupy. Zamerali sme sa najmä na otázku, či je súčasné modelovanie primerané vzhľadom na strategický význam vkladov. Cieľom tejto práce je prezentovať výsledky tohto prieskumu a vychádza z dotazníka vykonaného v celkovo 28 bankách pôsobiacich na Slovensku.