Zavedení čtvrthodinového obchodování na denním trhu s elektřinou v ČR - výzvy a první hodnocení - Máca, Ondřej
Dlhodobým cieľom spoločnosti OTE, a.s. je reagovať na vývoj trhu s elektrinou a prinášať účastníkom trhu v ČR inovované riešenia podporujúce možnosti reagovať na aktuálne trhové situácie pri výrobe a spotrebe elektriny. To sa týka aj denného trhu s elektrinou (DT), na ktorom majú odo dňa dodávky 1. októbra 2025 účastníci krátkodobého trhu s elektrinou možnosť obchodovať nielen v hodinovom rozhraní, ale po novom aj vo štvrťhodinovom rozhraní. Týmto krokom bola v ČR plne dokončená transformácia z hodinového na štvrťhodinové zúčtovanie a obchodovanie, ktorá bola spustená 1. júla 2024.