How to Support the Implementation of Smart Human Resources 4.0 at the Enterprise Level: The Role of Leadership and Organizational Structure - Jankelová, Nadežda, 1966-
Štúdia skúma úlohu štýlov vedenia a zmien v organizačnej štruktúre v rámci implementácie Smart Human Resources 4.0 (SHR4.0) v dôsledku zavedenia konceptu Industry 4.0. Cieľom je preskúmať úlohu štýlov vedenia a organizačnej štruktúry v úspešnosti implementácie Smart Human Resources 4.0. Na zber údajov bol použitý dotazníkový prieskum medzi vrcholovými manažérmi spoločností pôsobiacich na Slovensku. Na testovanie teoretického výskumného modelu a navrhnutých hypotéz pomocou softvéru SmartPLS 3.0 bola použitá metóda PLS-SEM. Zistenia naznačujú štatisticky významný vzťah medzi technologickými riešeniami Industry 4.0 a implementáciou Smart Human Resources 4.0 na úrovni podniku, ktorý možno posilniť zahrnutím sprostredkujúcich premenných. Na základe zistení je potrebné zosúladiť technologické riešenia so systémom rozvoja ľudských zdrojov a správaním supervízorov v novej digitálnej kultúre. Okrem zamerania sa na HR procesy sa ukazuje, že transformačný proces SHR4.0 si vyžaduje schopných lídrov a redizajn štruktúr a procesov, aby sa umožnilo používanie technológií. Budúci výskum by sa mal hlbšie zamerať na pokročilý manažment talentov, plánovanie pracovnej sily a stratégie blahobytu v rôznych odvetviach, ktoré sú najviac ovplyvnené inteligentným HR 4.0.