Financial Administration in the Fight Against Tax Evasion - Štangová, Nora
V krajinách Európskej únie, ako aj v Slovenskej republike, dochádza k obrovskému množstvu daňových únikov. Preto je veľmi dôležité nastaviť dobre fungujúci systém inštitúcie zodpovednej za odhaľovanie takýchto daňových únikov. V SR je to Finančná správa, ktorá v roku 2012 prešla zmenou svojej organizačnej štruktúry s cieľom zosúladiť ju s organizačnou štruktúrou finančných správ pôsobiacich v krajinách OECD. V praxi to znamená zlúčenie daňových a colných úradov s cieľom zefektívniť registráciu a výber daní, ako aj odhaľovanie daňových únikov. V článku sa autorky pozrú na organizačnú štruktúru finančnej správy v porovnaní s krajinami OECD, na dopad tejto zmeny a na jej zhrnutie z hľadiska zefektívnenia odhaľovania daňových únikov.