Compressed Natural Gas as an Economic and Environmental Solution for Sustainable Transport - Kuhnová, Lenka, 1989-
Predstavenie výsledkov viacročnej analýzy environmentálnych a ekonomických vplyvov prevádzky vozidiel poháňaných stlačeným zemným plynom (CNG) v porovnaní s vozidlami s naftovým pohonom. Štúdia je založená na reálnych údajoch zozbieraných v rámci projektu EPIC (Environmental Performance Integrated Centre), ktorý monitoroval spotrebu paliva, emisie CO₂ a NOₓ, ako aj prevádzkové náklady vozového parku v období 12/2015 - 6/2020. Analýza environmentálnych a ekonomických vplyvov prevádzky vozidiel na CNG v porovnaní s vozidlami s naftovým pohonom na základe údajov zozbieraných počas skúmaného obdobia. Výsledky regresných analýz potvrdzujú, že vozidlá na CNG dosahujú výrazne nižšie emisie skleníkových plynov a zároveň prinášajú významné finančné úspory. CNG sa ukazuje ako účinné prechodné palivo v kontexte stratégie udržateľnej mobility a energetickej transformácie v sektore dopravy.