Čtení jako životní styl: obraz českého knihomola - Hoffman, Klára
Vývoj popularity čítania patrí dlhodobo k zásadným témam naprieč odbormi. Napriek tomu, že digitálne médiá neustále menia spôsoby trávenia voľného času, zostáva čítanie súčasťou života väčšiny Čechov. Viac ako polovica internetovej populácie sa vo voľnom čase venuje čítaniu kníh. Z minuloročného výskumu agentúry ResSOLUTION Group Kulturní Česko, ktorého časť sa zamerala práve na čítanie a záujem o literatúru vieme, že zhruba tretina českej online populácie číta knihy jeden krát za týždeň alebo častejšie, ostatní čítajú menej často a 14 % vôbec. Zhruba pätina sa venuje čítaniu iba príležitostne, teda napríklad na dovolenke alebo pri chorobe. Že je podiel pravidelných čitateľov tlačených a elektronických kníh v populácii skôr nižší ale nutne neznamená, že ostatných čítanie zaujíma menej, alebo že sa z nich nemôžu stať silnejší čitatelia. Veľkú úlohu totiž zjavne hrá čas: dve pätiny respondentov (ktorí čítajú aspoň niekedy) totiž vo výskume odpovedalo, že nie sú spokojní s tým, koľko času aktuálne na čítanie majú. Tých, ktorí sú s časom stráveným s knihami momentálne spokojní, je v internetovej populácii 36 %.