Balancing Work and Childcare: Institutional, Political, and Cultural Determinants of Gender Inequality in Czechia - Kalitová, Kristina
Zložitý vzťah medzi pracovným a rodinným životom v Českej republike poukazuje na to, ako štrukturálne a kultúrne bariéry na trhu práce ovplyvňujú rodovú rovnosť, najmä pokiaľ ide o rovnováhu medzi pracovnými povinnosťami a povinnosťami v oblasti starostlivosti. Analýza skúma, ako ekonomické rozdiely, kultúrne normy a politická nedostatočná reprezentácia spoločne posilňujú rodovú nerovnosť, ktorá neprimerane postihuje matky v porovnaní s otcami. Zistenia odhaľujú významné medzery v existujúcich politikách, ktoré pretrvávajú v dôsledku zakorenených spoločenských stereotypov a nedostatočnej inštitucionálnej podpory.