Factors Influencing Precautionary Wealth of Slovak Households - Paracka, Miloslav, 1974-
Finančná stabilita domácností je základným pilierom celkovej ekonomickej prosperity, najmä v obdobiach neistoty a krízy. Udržiavanie primeranej finančnej rezervy zmierňuje nielen finančný stres, ale tiež podporuje sebavedomejšie finančné rozhodovanie. Domácnosti s dostatočnými rezervami sú menej závislé od úverov, lepšie chránené pred hromadením dlhov a sú schopnejšie zachovať si dlhodobé úspory a investičné stratégie počas krátkodobých finančných ťažkostí. Táto práca skúma kľúčové determinanty výšky finančnej rezervy slovenských domácnosti. Cieľom štúdie je identifikovať a kvantifikovať vplyv majetkových, demografických a finančných premenných pri tvorbe finančnej rezervy. Predpokladáme, že dominantnú úlohu zohrávajú faktory súvisiace s majetkom, najmä schopnosť akumulovať osobné finančné aktíva. Finančná stabilita domácností je základným pilierom celkovej ekonomickej prosperity, najmä v obdobiach neistoty a krízy. Udržiavanie primeranej finančnej rezervy zmierňuje nielen finančný stres, ale tiež podporuje sebavedomejšie finančné rozhodovanie. Domácnosti s dostatočnými rezervami sú menej závislé od úverov, lepšie chránené pred hromadením dlhov a sú schopnejšie zachovať si dlhodobé úspory a investičné stratégie počas krátkodobých finančných ťažkostí. Táto práca skúma kľúčové determinanty výšky finančnej rezervy slovenských domácnosti. Cieľom štúdie je identifikovať a kvantifikovať vplyv majetkových, demografických a finančných premenných pri tvorbe finančnej rezervy. Predpokladáme, že dominantnú úlohu zohrávajú faktory súvisiace s majetkom, najmä schopnosť akumulovať osobné finančné aktíva.